Το γκιουζέλ είναι από αυτά τα γλυκά που ξυπνούν εικόνες από παλιές αυλές, καφενεία και γιορτινά τραπέζια γεμάτα χαμόγελα. Από την πρώτη κιόλας μπουκιά, νιώθει κανείς πως ταξιδεύει. Το σιροπιασμένο κανταΐφι, η πολίτικη κρέμα και η σαντιγί και το άρωμα κανέλας, μας «παρασύρουν» σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι γεύσεις ήταν απλές, αλλά γεμάτες ψυχή. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που η λέξη «γκιουζέλ» σημαίνει «όμορφο».
Οι ρίζες του γλυκού γκιουζέλ
Η προέλευση του γκιουζέλ χάνεται στους αιώνες. Το γλυκό αυτό, που γεννήθηκε στους δρόμους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτέλεσε μέρος της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης που πέρασε από τη Μικρά Ασία στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Το γκιουζέλ έγινε σταδιακά ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των εορταστικών τραπεζιών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Το μυστικό της επιτυχίας
Αυτό που κάνει το γκιουζέλ μοναδικό είναι η ισορροπία του. Το τέλεια καβουρδισμένο και σιρπιασμένο κανταΐφι στη βάση, που αγκαλιάζει την πλούσια κρέμα, χαρίζουν σε αυτό το γλυκό μια ασύγκριτη υφή και γεύση. Κάθε κομμάτι γκιουζέλ είναι φτιαγμένο με μεράκι, αποδεικνύοντας πως όταν η παράδοση συναντά την δεξιοτεχνία δημιουργείται ένα μικρό θαύμα!
Το γκιουζέλ σήμερα
Παρά το πέρας των χρόνων, το γκιουζέλ συνεχίζει να έχει την ίδια αξία. Είναι ένα γλυκό που φέρνει τις γενιές πιο κοντά και μας θυμίζει την αξία των παραδοσιακών γεύσεων. Κάθε μπουκιά του είναι μια γλυκιά αναδρομή στο παρελθόν και μια υπόσχεση για τη διατήρηση της παράδοσης σε βάθος χρόνου.
Στα D.Stergiou, τιμάμε αυτή την παράδοση, φτιάχνοντας ακαταμάχητα γκιουζέλ, που σέβονται τις ρίζες τους και ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα. Σας προσκαλούμε να γευτείτε αυτό το διαχρονικό έδεσμα και να ανακαλύψετε και εσείς τη μαγεία της αυθεντικής του γεύσης!