Ο πλούσιος, τραγανός και ιδανικός σύντροφος του πρωινού μας καφέ, το κρουασάν, είναι δικαίως το πιο διάσημο γαλλικό αρτοσκεύασμα. Πώς όμως δημιουργήθηκε και ποια είναι η ιστορία του;
Το πρώτο κρουασάν
Σύμφωνα με τις περισσότερες ιστορικές αναφορές, το πρώτο κρουασάν ψήθηκε στην Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη. Φτιαγμένο από ζυμάρι και μαγιά, το kipferl, όπως ονομαζόταν, ήταν ένα μικρό και αφράτο ψημένο ψωμάκι, το οποίο θυμίζει αρκετά το σημερινό μπριός. Οι πρώτες καταγεγραμμένες ιστορικές αναφορές του kipferl μας πηγαίνουν πίσω στον 13ο αιώνα, με πολλούς όμως να υποστηρίζουν ότι η συνταγή είναι ακόμα πιο παλιά. Ένας διαδεδομένος μύθος λέει ότι το αρτοσκεύασμα δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μάχη της Βιέννης, καθώς το σχήμα του, που μοιάζει με φεγγάρι, αντιπροσωπεύει την ημισέληνο της Οθωμανικής σημαίας.
Μια γαλλική υπόθεση
Το 1915, ο Sylvain Claudius Goy κατέγραψε την πρώτη γαλλική εκδοχή της συνταγής για το κρουασάν. Αντί για ζύμη μπριός, o Goy έδωσε μία νέα παραλλαγή στη συνταγή, χρησιμοποιώντας μια ζύμη μαγιάς με στρώματα βουτύρου. Η τεχνική αυτή, γνωστή ως λαμινάρισμα, περιλαμβάνει την εναλλαγή βουτύρου και ζύμης, δημιουργώντας πολλές λεπτές στρώσεις, οι οποίες ενώνονται σε μία γλυκιά και τραγανή συμφωνία.
Το κρουασάν ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Το 1981, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η εταιρεία Sara Lee στην Αμερική πρωτοπόρησε με μια μέθοδο κατάψυξης της ζύμης για κρουασάν. Με αυτόν τον τρόπο, τα κρουασάν μπόρεσαν για πρώτη φορά να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητά τους. Το κατεψυγμένο κρουασάν χρειαζόταν μόνο ένα γρήγορο ψήσιμο πριν το σερβίρισμα, χωρίς να χάνει τη βουτυρένια μυρωδιά και την αφράτη υφή του. Αυτό επέτρεψε σε επιχειρήσεις να προσφέρουν καθημερινά περισσότερα κρουασάν, δίνοντας παράλληλα στους καταναλωτές τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους έδεσμα στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα.
Μέσα από την εξέλιξή του, ειδικοί και ιστορικοί συμφωνούν ότι το κρουασάν, στη σημερινή μορφή του είναι ένα μοναδικό γαλλικό αρτοσκεύασμα. Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα το ανακήρυξε εθνικό προϊόν της Γαλλίας το 1920.
Πολλές ακόμα χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εκδοχές του κρουασάν. Από το ισπανικό Xuixo, που είναι γεμιστό με μία πλούσια στρώση κρέμας, μέχρι το αμερικανικό Croissan’wich της fast-food αλυσίδας Burger King, το κρουασάν είναι αναμφίβολα ένα λαχταριστό γλυκό που απολαμβάνεται με αγάπη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά για να απολαύσετε πεντανόστιμα κρουασάν! Αρκεί να επισκεφτείτε ένα από τα καταστήματα D.Stergiou, όπου θα βρείτε καθημερινά μεγάλη ποικιλία από φρεσκοψημένα, αφράτα κρουασάν, που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.